Fact Friday #1: Koolhydraten heb je nodig!

Fact Friday #1: Koolhydraten heb je nodig!

De eerste Fact Friday van mijn blog! Dat is meteen het eerste feitje. 🙂

Mijn eerste Fact Friday gaat over voeding. Waarom? Ik vind voeding erg interessant en ik denk dat ook veel van mijn blogbezoekers voeding een interessant onderwerp vinden. (Zo niet, sorry!) Voeding, en dan met name gezonde voeding, is tegenwoordig actueler dan ooit! Instagram staat vol met #fitgirls en je kunt de healthy-hype sites haast niet meer ontwijken.

Maak je geen zorgen, want mijn blog wordt echt geen fitgirl of healthy-hype site. Waarom niet? Ik vind de balans veel belangrijker. Natuurlijk probeer ik zoveel mogelijk op mijn voeding te letten, maar wat is er mis met een dikke vette (mega ongezonde) cheesecake op z’n tijd? Inderdaad. Helemaal niks!

Vandaag wil ik het graag hebben over koolhydraten. Veel, jonge, meiden proberen zo min mogelijk koolhydraten te eten. Sommige meiden, en jongens, schrappen koolhydraten zelfs volledig uit hun dieet. Why?! Koolhydraten zijn niet ongezond.

Suikers, vezels en zetmeel zijn vormen van koolhydraten. Gemiddeld haal je zo’n 40 tot 70 % van je dagelijkse energie uit koolhydraten. Dus waarom zou je deze, willen, schrappen? Ik kan er heel simpel over zijn; koolhydraten heb je nodig. Wanneer je geen koolhydraten eet moet je lichaam overgaan op het verbruiken van spierweefsel. Dit is toch zonde?

Teveel koolhydraten zijn ook niet goed. Helemaal niet als je dit in combinatie met teveel vetten eet. Je lichaam haalt dan alle energie uit de koolhydraten en verbrand hierdoor geen of veel minder vetten. Het belangrijkste is dus de balans. Je hoeft dat bord pasta echt niet te laten staan, maar om nou elke maaltijd pasta te eten is misschien ook niet zo verstandig. Topsporters doen dit overigens wel, maar zij bewegen op veel dagen zo’n 4 tot 6 uur per dag en dan kun je die koolhydraten erg goed gebruiken.

Ik ben geen voedingsdeskundige en ik ga je ook niet vertellen hoe je wel of niet moet eten. Het is aan jou! 🙂 Bij twijfel of deskundig advies kun je altijd een diëtiste of voedingsdeskundige raadplegen.

Hoe denk jij over koolhydraten? Denk je er bewust over na of eigenlijk totaal niet?

Tot de volgende Fact Friday!

Liefsje,

Lisa

— alle informatie heb ik van websites als het Voedingscentrum–Geef een reactie