Fact Friday #2: Hoe zit het eigenlijk met E-nummers?

Fact Friday #2: Hoe zit het eigenlijk met E-nummers?

E-nummers, op bijna alle voedingsproducten kom je het tegen. Veel mensen zijn er van overtuigd dat E-nummers the devil zijn en dat je ze volledig moet schrappen. Anderen vinden het allemaal wel prima en denken er niet teveel bij na. Maar hoe zit het nou met E-nummers? Welke E-nummers zijn er en waar zorgen ze voor?

Dit is de tweede Fact Friday die ik schrijf en dit zou ik, bij voorbaat, wel eens de meest interessante ooit kunnen vinden. E-nummers zitten bijna overal in. Ik hoor van zoveel mensen dat ze slecht zijn en dat je ze echt moet vermijden, maar ik weet eigenlijk niet eens zo goed wat E-nummers precies zijn en waar ze voor zorgen. Hopelijk ben jij ook net zo benieuwd en weten we aan het eind van deze blog precies wat we wél en niet moeten doen als het over E-nummers gaat.

First things first; wat zijn E-nummers?
Hier heb ik de website van het Voedingscentrum even voor geraadpleegd. Volgens het Voedingscentrum zijn E-nummers stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Denk hierbij aan kleurstoffen, smaakversterkers maar ook conserveermiddelen. De veilige toevoegingen krijgen een E-nummer. Deze toevoegingen zijn dus goedgekeurd en mogen, in ieder geval binnen Europa, gebruikt worden. E-nummers kunnen afkomstig zijn van natuurlijke producten zoals dieren en planten, maar ze kunnen ook in een fabriek gemaakt worden. Hoe je erachter komt of er E-nummers in een product zitten? Check dan de ingrediënten lijst. Hier moet het altijd op vermeld staan.

Er zijn onwijs veel E-nummers. Hieronder lees je precies welke E-nummers er zijn en wat hun functie is.

E100 t/m E180 – Kleurstoffen; deze zorgen voor kleur in producten als snoepjes en vruchtenyoghurt.

E200 t/m E290 – Conserveermiddelen; deze zorgen voor een langere houdbaarheid en voorkomen schimmels.

E300 t/m E321 – Antioxidanten; deze beschermen producten tegen aantasting zuurstof, zoals bij een appel.

E260 t/m E300 en E322 t/m E392 – Voedingszuren; deze verhogen de zuurgraad van een product en kunnen zo de werking van conserveermiddelen en antioxidanten versterken.

E400 t/m E490 – Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen; deze zorgen ervoor dat stoffen die normaal niet goed mengen, dit wel doen. Denk bijvoorbeeld aan toetjes.

E420, E421, E960 t/m E986 – Zoetstoffen; denk bijvoorbeeld aan aspartaam en stevia. Dit zijn één van de meest beruchte zoetstoffen.

E620 t/m E650 – Smaakversterkers; deze versterken de smaak van een product. ( bijvoorbeeld zout. )

E938 t/m E949 – Verpakkingsgassen; deze zorgen ervoor dat een product langer houdbaar blijft.

Er zijn nog veel meer E-nummers die zorgen voor bijvoorbeeld het glanzen van een product.

Zijn E-nummers echt zo schadelijk als men beweert of valt het allemaal wel mee? E-nummers zijn door de overheid goedgekeurde hulpstoffen. Een stof wordt pas een E-nummer wanneer je er niet teveel van binnen krijgt. E-nummers zijn in feite dus niet heel erg ongezond, maar wanneer je de aanbevolen maximale hoeveelheid per dag overschrijdt, kan het wel risico’s met zich meebrengen. Het is eigenlijk hetzelfde als met al het andere; je kunt het prima eten, maar wel met mate! In kant-en-klare maaltijden en pakjes en zakjes zitten veel E-nummers verstopt. Probeer daarom om een balans te vinden tussen dit soort producten en echt verse producten.

Ik ben benieuwd hoe jij over E-nummers denkt na het lezen van deze blog! Ik ga ze in ieder geval niet 100% schrappen, maar ik wil er vanaf nu wel bewuster mee omgaan.

Liefsje,

Lisa

 Geef een reactie