Ga die zon in! Het is goed voor je!

Ga die zon in! Het is goed voor je!

Wat een lucky bastards zijn we hier in Nederland. Het is midden in september en we kunnen nog genieten van tropische temperaturen! Like! We worden (bijna) allemaal hartstikke gelukkig van de zon. Dit is dus al één van de voordelen van zonlicht. Zomers lijkt alles zoveel mooier en beter dan in de winter. Van de zon krijgen de meeste meiden een mooi bruin kleurtje en het geeft je vitamine D! Nou, de zon heeft nog veel meer voordelen. Je leest ze in dit artikel.

Neem jij af en toe een vitamine D supplement? Als je een vitamine D tekort hebt kun je dit doen, maar nog beter is om wat extra zonlicht mee te pikken. Het is namelijk bewezen dat zonlicht effectiever is dan een vitamine D supplement. Maar wat zijn dan die voordelen van zonlicht? Wat merk je er allemaal van?

1. Je krijgt een goed humeur
Zodra de zon schijnt ben je meestal meteen in een goed humeur. Zonlicht zorgt ervoor dat de stofjes endorfine en serotonine vrijkomen in ons lichaam. Dankzij deze stofjes voel je je goed en blij! Je hoeft het zonnetje alleen maar te zien schijnen en je voelt je vaak al een stuk beter.

2. Je imuunsysteem wordt sterker
Wanneer je voldoende zonlicht ‘binnen’krijgt, word je ook minder snel ziek. Je imuunsysteem wordt sterker en de kans op griep, verkoudheid of andere kwaaltjes is minder groot.

 

3. Je slaapt dieper

Als je de hele dag veel serotonine in je lichaam losmaakt met behulp van de zon, slaap je automatisch ook dieper. Het stofje melatonine, wat je nodig hebt voor het slapen, wordt namelijk sterker door serotonine. Ook is je lichaam meer gewend aan het dag- en nachtritme. Overdag als de zon schijnt moet je wakker zijn, maar zodra het donker wordt is het tijd om te gaan slapen.

4. Je krijgt sterkere botten
Vitamine D zorgt ook voor sterkere en gezonde botten. Vooral op jongere, maar ook op oudere leeftijd is het dus helemaal niet zo verkeerd om te genieten van het zonnetje. Onderzoek heeft laten zien dat de botten van mensen die (te) weinig in de zon komen veel minder sterk en gezond zijn.

5. Minder kans op bepaalde soorten kanker
Hoewel zonlicht de kans op bijvoorbeeld huidkanker kan vergroten, kan het de kans op bijvoorbeeld borstkanker en lymfeklierkanker verkleinen. Het is belangrijk dat je altijd veilig de zon in gaat. Smeer je dus altijd in, ook in de winter. Op deze manier verklein je ook de kans op huidkanker door de zon.

6. Je hebt een lagere bloeddruk
Stress is een veelvoorkomende oorzaak van een hoge bloeddruk en helaas komt een hoge bloeddruk ook bij veel (jonge)vrouwen voor. Nou, zonlicht verlaagt ook de kans op een hoge bloeddruk. Als zonlicht op de huid komt, is er namelijk een stofje in het bloed wat geactiveerd wordt. Dit stofje zorgt weer voor een lagere bloeddruk. Ideaal!

7. Je kunt er van afvallen
Dit is niet voor iedereen zo, maar de mogelijkheid is er wel. Ook dit heeft weer te maken met vitamine D. Onderzoek heeft laten zien dat vrouwen die genoeg vitamine D hebben, tijdens het afvallen sneller gewicht kwijtraken. Het is natuurlijk niet zo dat je afvalt van zonnebaden, maar in combinatie met gezonde voeding en voldoende beweging kan het zeker een rol spelen.

Betekent dit dan dat je elke dag als de zon schijnt de hele dag moet liggen zonnebaden? Absoluut niet! Ook als de zon niet (zichtbaar) schijnt, is de zon er wel. Zorg dat je elke dag even naar buiten gaat. Adem de buitenlucht in en geniet van het zonnetje als hij schijnt. Geniet vooral nog even van deze tropische septemberweek, want ik ben bang dat het hierna wel eens voorbij zou kunnen zijn.

Liefsje,

Lisa

— dit artikel schreef ik ook voor Girlscene.nl —Geef een reactie