Handige tips om je studie en sporten te combineren

Handige tips om je studie en sporten te combineren

Op de middelbare school kan het al een uitdaging zijn, maar wanneer je verder gaat studeren schiet sporten er vaak bij in. Je hebt onregelmatige lestijden en je moet buiten de schooltijden om veel studeren. De motivatie voor het sporten verdwijnt en je hebt totaal geen zin om ook nog maar iets te doen. Gelukkig heb ik een aantal handige, en effectieve, tips voor je verzameld!

Sporten kan een heerlijke uitlaatklep zijn. Misschien sport je met een doel of misschien gewoon voor de ontspanning. Wanneer je gaat studeren heb je misschien totaal geen zin om te gaan sporten en verdwijnt je motivatie helemaal. Als je dit zelf niet zo erg vindt, dan is er niks aan de hand, maar wanneer je dit wel jammer vindt dan moet je er gewoon iets aan doen! Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk.

1. Het magische woord van deze hele post is eigenlijk timemanagement. Om dit alles te kunnen laten werken moet je van tevoren goed (leren) plannen. Vaak heb je echt geen zin om te sporten als je dit een paar uur van tevoren pas bedenkt. Als je aan het begin van de week je rooster weet, kun je prima voor die hele week een planning maken op gebied van sporten. Je kunt zo precies je sportmoment inplannen.

Maak dus aan het begin van elke week een mooie, overzichtelijke planning. Hier kun je niet alleen je sportmoment inzetten, maar eigenlijk alles. Verwerk hier je lestijden, zelfstudiemomenten, dates en andere afspraken in. Lijkt het alsof je echt al een te drukke week hebt en dat je echt niet meer kunt sporten? Ga dan juist sporten! Af en toe moet je ook even ontspannen en tijdens het sporten kun je je gedachten flink verzetten. Drukke tentamenweek voor de boeg? Sporten kan dan erg fijn zijn. Wij verplichten je natuurlijk niet om te sporten, maar je kunt altijd eens proberen hoe het bevalt.

IMG_1122.JPG
Hardlopen als het 40 graden is buiten; lekker!

2. Maak het leuk voor jezelf! Investeer in leuke sportkleding waar je gemotiveerd door raakt. Als je wat oudere, misschien wel saaie sportkleding hebt, heb je misschien helemaal geen zin om te gaan sporten. Koop voor de verandering een gloednieuwe sportoutfit. Deze hoeft helemaal niet duur te zijn. Bij de Primark hebben ze bijvoorbeeld echt leuke sportkleding voor weinig geld! Als je geen zin hebt om te gaan sporten denk dan aan de nieuwe kleding die je aan mag doen. Misschien motiveert dat je iets meer om te gaan.

3. Ga sporten samen met je sportbuddy of vriendinnen. Geen zin om alleen te gaan sporten? Begrijpelijk. Zoek daarom een vriend of vriendin met wie je kunt gaan sporten. Misschien kunnen jullie ook wel samen studeren om vervolgens samen te gaan sporten. Vaak heb je minder last van motivatieproblemen als je samen met iemand kunt gaan sporten.

4. Meld je aan voor groepslessen. Dit is een gevalletje van ‘een stok achter de deur’. Wanneer je je aanmeldt voor groepslessen is de drempel iets minder hoog om te gaan. Je hoeft niet in je eentje te sporten en je hebt vaste tijden waarop je verwacht wordt. Dit kun je makkelijk inplannen en dit is ook fijn omdat dit, over het algemeen, elke week dezelfde tijden zijn.

Het is belangrijk dat je tijdens dit soort dingen vooral zelf gemotiveerd bent. Ik heb je nu een aantal tips gegeven die je misschien kunnen helpen, maar uiteindelijk ben jij degene die het moet doen. Heb je totaal geen zin om te sporten tijdens je studie dan hoeft dit natuurlijk niet. Misschien heb je er wel totaal geen behoefte aan en heb je echt zoiets van ‘laat maar’. Ach, met een avondje bankhangen is toch ook helemaal niks mis?

Liefsje,

Lisa

— dit artikel schreef ik ook voor Girlscene.nl —Geef een reactie