Waarom het Dolfinarium écht een heel mooie plek is

Waarom het Dolfinarium écht een heel mooie plek is

Met pijn in mijn hart hoor ik alle negatieve verhalen aan over het Dolfinarium. Met een naar gevoel lees en zie ik vreselijke dingen die gezegd worden. Ik werk nu al 4/5 jaar op het Dolfinarium en al die negativiteit is echt verschrikkelijk. Niet alleen voor mij, maar voor al mijn collega’s…

De afgelopen maanden lijkt het steeds erger te worden. De ene slechte documentaire na de andere. Iedereen vormt een mening en iedereen denkt het maar te weten. Hóe frustrerend! Zoals ik al zei werk ik al een aantal jaar bij het Dolfinarium. Ik begon met werken bij team Park en daar deed ik echt van alles; gasten begeleiden, schoonmaken en toezicht houden bij voorstelling. De laatste 3/4 jaar werk ik bij Team Interactieve Programma’s. In dit team nemen wij bezoekers van het Dolfinarium dichterbij de dieren. Dit kan door middel van een Kijkje Achter de Schermen, Dromen bij Dolfijnen of In het water bij Dolfijnen; er is van alles mogelijk. Wij willen de bezoekers laten zien hoe mooi onze dieren zijn en hoe goed wij voor ze zorgen!

Heel veel mensen zijn het niet met mij eens en vinden het Dolfinarium verschrikkelijk. Het ergste vind ik dat 9 van de 10 mensen niet eens op het Dolfinarium zijn geweest. Ze hebben nog nooit een stap binnen het park gezet of het is al tientallen jaren geleden. Hoe kun je een mening hebben als je iets nog nooit met je eigen ogen hebt gezien? Hoe kun je zo negatief zijn over iets waar je eigenlijk helemaal niks vanaf weet? Ik snap het niet. Een mening vormen gaat meestal vanzelf, maar vaak staan diegene met een negatieve mening niet open voor ons verhaal.

Het Dolfinarium is een prachtig park met veel bijzondere dieren. Dolfijnen, walrussen, zeeleeuwen, bruinvissen, zeehonden, roggen en haaien; allemaal mooie, unieke dieren. Maar nee, dit zien veel mensen niet in. Het Dolfinarium is slecht, zielig en waardeloos. Waarom? Ik zou iedereen zo graag willen laten zien hoe mooi het Dolfinarium is. Alle verzorgers staan dag en nacht klaar voor de dieren. Ze worden met zo ontzettend veel liefde verzorgt.

Er wordt gezegd dat het zielig is voor de dieren omdat de verblijven te klein zijn. Het Dolfinarium voldoet ruimschoots aan aan de wettelijke normen. Ook ”moeten” de dolfijnen volgens velen verplicht meedoen aan de shows. Geloof mij; als een dolfijn, of één van de andere zeezoogdieren, ergens geen zin in heeft, dan doet hij/zij dat ook echt niet. Voor een dolfijn is het veel moeilijker om iets niet te doen en rustig te zijn, dan om wel mee te doen.

Het doet mij, en mijn collega’s, veel pijn om zoveel negativiteit te horen. Iedereen heeft een passie voor zijn/haar werk en werkt hier met heel veel plezier en liefde. Een band opbouwen met een dier is fantastisch en dat geldt ook voor de band tussen de verzorgers en de dieren op het Dolfinarium. Het verzorgen/trainen van de dieren bestaat niet alleen maar uit random vis gooien. Zeker niet! Bekijk dit filmpje maar eens; https://www.youtube.com/watch?v=qQXiCIlhbh4 Het verzorgen van de dieren is zoveel meer.

Ik vind dat je geen negatieve mening mag vormen over het Dolfinarium wanneer je er nog nooit bent geweest of wanneer je er niks vanaf weet. Zorg dat je de feiten kent. Ga er nooit zomaar vanuit dat alles wat je hoort op tv waar is. De media laten alleen zien wat ze willen dat jij ziet. Hoe weet ik dit? Ik zit zelf in het wereldje van de media! Ik studeer design en journalistiek en weet precies hoe het gaat. Daarom is het misschien nog wel extra frustrerend.

Op de website van het Dolfinarium staan antwoorden op alle vragen die je misschien hebt over het Dolfinarium. Is het chloor in het water water in DolfijnDomijn schadelijk? Natuurlijk niet, anders zouden we dit ook niet gebruiken. De waterkwaliteit wordt iedere dag opnieuw getest, zodat we de waarden ook in de gaten kunnen houden. Ja, maar hoe zit dat dan met die dolfijnenaftrekker? Dit is onderdeel van een Europees fokprogramma. Dit wordt gebruikt voor onderzoek om de mogelijkheden van Kunstmatige Inseminatie te verbeteren. Momenteel gebruikt het Dolfinarium geen KI, maar waarom wordt hier dan onderzoek naar gedaan? Hierom:

1. Om onnodig dolfijnentransport te voorkomen.
2. Om inteelt te voorkomen.
Maar ook heel belangrijk; 3. Om het fokprogramma te ondersteunen, zodat er geen wildvang nodig is!

Natuurlijk ben ik tegen wildvang, maar lieve mensen, dit was tot zo’n 30 jaar geleden hartstikke normaal. En nee, dit gaat er echt niet meteen zo aan toe zoals je in sommige documentaires ziet. Sperma afnemen bij een dolfijn lijkt misschien raar, maar denk eens aan de vee-industrie in Nederland. Bij stieren wordt massaal sperma afgenomen om vervolgens koeien te insemineren. Zo hoeft een boer niet per se zelf een stier te hebben. En ja, dit gebeurt in veel grotere getalen. Echt waar.

Vanochtend was ik aan het werk en een activist riep tegen mij ”Voel je je nu goed?” Mijn antwoord was ”Ja.” Ik ben trots dat ik voor het Dolfinarium mag werken en ik ben trots op het werk dat binnen het Dolfinarium verricht wordt. Ik hoop dat je dit begrijpt na het lezen van deze post.

Ben je nog niet overtuigd? Kom eens langs! Kom met eigen ogen zien hoe wij met de dieren omgaan en kom meer te weten over het Dolfinarium en onze dieren. Ik kan er namelijk nog uren over doorpraten. Kijk alsjeblieft eens met eigen ogen en neem niet zomaar van alles van iedereen aan. Ik wil iedereen laten zien dat het Dolfinarium écht een hele mooie en bijzondere plek is…

Lisa

img_60710 gedachten over “Waarom het Dolfinarium écht een heel mooie plek is”

  • Ik ga eens per jaar naar het dolfinarium en vermaak me altijd. Als ik dan naar de dieren kijk zie ik gezonde, blije dieren. Dus weg met alle negatieve publicaties, weg met Martine Thieme en de partij voor de dieren! Laat het DOLFINARIUM als je blieft doorgaan in de huidige form!!

Geef een reactie