De wereld is helemaal naar de klote

De wereld is helemaal naar de klote

9 november 2016. Ik werd vanochtend wakker en kan het nog niet beseffen. In watvoor wereld leven wij? Wat gaat dit betekenen? Moet ik me zorgen maken? 

Als je mij een paar jaar geleden had gezegd dat Donald Trump de nieuwe president van Amerika zou worden, had ik je keihard uitgelachen. Doe normaal, joh. Waarom zou een man zonder ook maar enige ervaring op politiek of militair gebied president worden? Omdat ‘ie (te) veel geld heeft? Ach, doe normaal. Wij weten wel beter. 

Het wakker worden op deze ochtend voelt als het wakker worden in een hel. Het scenario waar iedereen maandenlang voor vreesde is werkelijkheid geworden. Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika. Hoe dan?! Waar gaat het fout in je hoofd als je stemt op iemand als hem? 

Ik ben absoluut geen groot voorstander van Hilary Clinton, maar als ik dan de keuze had gehad dan was die heel erg snel gemaakt. Als niet Amerikaan heb ik niet direct iets te maken met de verkiezingen en Amerika en zou ik mij ook niet druk moeten maken. Helaas is het deze keer anders. 

Op dit moment voel ik angst, onwetendheid en spanning. Wat gaat dit betekenen? Wat gaat er nu gebeuren? Is dit het begin van de derde wereldoorlog? Is dit het teken dat racisme op zijn hoogtepunt is en absoluut geen verleden tijd is? 

Een aantal maanden geleden had ik nog niet zo heel veel verstand van de politiek en al helemaal niet van de amerikaanse verkiezingen. Ik was voor Clinton omdat ze een vrouw is. Ja, makes sense. Maar nu ik mij erin verdiept heb weet ik ook zeker dat ik hier over mag praten. 

Trump wil Amerika weer great maken. Hoe gaat hij dit doen? Door de grenzen dicht te gooien? Door nooit meer iemand het land binnen te laten? Door andere landen te bombarderen om te laten zien hoe great en powerful hij wel niet is? Nee, ik kan hier gewoon geen positieve dingen in zien. 

Ik snap ook niet dat Amerikanen dit zelf niet in zien. De Brexit leek een ramp, maar holy guacamole, Amerika jullie krijgen de award voor ramp van het jaar. Mijn hele Twitter tijdlijn staat vol met verbazing. Niemand snapt hoe Trump in godsnaam president heeft kunnen worden. Waarom lijkt die wijsheid overal te zijn, behalve in Amerika zelf? Waarom lijkt de hele wereld te weten en in te zien dat Trump als president een horrorverhaal is, behalve de Amerikanen zelf?

God jongens, kunnen we niet even terug naar House of Cards? Kunnen we niet gewoon Claire Underwood nomineren? Ik zou keihard op haar stemmen. 

De wereld is zó oneerlijk. En dit is pas het begin. 

Liefsje,

Lisa Geef een reactie