Hoe ga ik om met motivatieproblemen?

Hoe ga ik om met motivatieproblemen?

Een motivatieprobleem is iets waar bijna iedereen wel eens mee te maken krijgt. Je hebt er gewoon even niet meer zoveel zin in en je wilt de handdoek het liefst in de ring gooien. Ik heb ook wel eens last van een motivatiedipje, maar dit laat ik bijna nooit merken. Ben je benieuwd hoe ik daar mee omga en wat jij er zelf tegen kan doen? Lees dan maar snel door…

Ik zal maar meteen toegeven dat ik eigenlijk nooit last heb van motivatieproblemen. Ik ben nu eenmaal een onwijs gemotiveerd type en vind het vaak leuk om met dingen bezig te zijn. Ja, zelfs met de minder leuke dingen zoals school. Op de één of andere manier motiveren zelfs minder leuke dingen mij; ik ga er dan juist keihard aan werken zodat het zo snel mogelijk klaar is.

Op de middelbare school had ik best vaak last van motivatieproblemen, maar ja wat wil je?! Ik vond de middelbare school écht níet leuk. Je móest dit doen en je móest dat doen; daar ben ik echt helemaal geen fan van. Toen ik begon met mijn bachelor leraar Engels veranderde dit niet echt. Ik vond het allemaal zo streng en de vakken sloten totaal niet aan op wat ik wilde. Ik had mij gigantisch vergist in deze studie en was doodongelukkig. Daarom besloot ik een half jaar later om mijn hart te volgen en auditie te doen voor de Academie voor Popcultuur. Daar begon ik met de Bachelor of Music opleiding. Ik was enthousiast en gemotiveerd, maar ook hier raakte ik na een aantal maanden steeds minder gemotiveerd en ik had er zacht uitgedrukt echt geen zin meer in.

Ik gooide het roer volledig om, wel binnen mijn opleiding overigens, en ik ging alleen nog projecten doen en vakken volgen die ik echt leuk vond. Ik begon met stage lopen bij Girlscene- leukste stage ever -en begon met een minor journalistiek. Oh ja, en toen startte ik ook nog eens mijn eigen blog op. Helemaal happy!

Vorige week ben ik officieel geswitcht van opleiding. Binnen mijn school kan dit gelukkig heel gemakkelijk en ik ben nu van Bachelor of Music naar Bachelor of Design gegaan. Dit past zó veel beter bij me en mijn motivatieproblemen zijn al best wel een tijdje verleden tijd.

Mijn tip voor iedereen die motivatieproblemen heeft is; ga iets doen wat je écht leuk vindt. Soms moet je dingen doen die je iets minder leuk vindt, maar probeer deze altijd te compenseren met de dingen waar jij met plezier en passie aan werkt. Dit scheelt echt zó ontzettend veel en je gaat al snel merken dat je motivatieproblemen minder worden.

Ten tweede moet je het soms maar gewoon even over je heen laten komen. Een motivatieprobleem is hartstikke menselijk en soms moet je er gewoon even aan toegeven. Laat het gewoon even los en ga je er niet druk om maken; vaak word je hierdoor alleen maar minder gemotiveerd en heb je er helemaal geen zin meer in. Het is niet erg om toe te geven aan een motivatieprobleem; probeer er alleen niet in te blijven hangen, dan komt het allemaal wel goed.

Long story short… doe vooral dingen die je leuk vindt of probeer hier in ieder geval tijd voor te maken. Heb je een minder leuke activiteit of iets dergelijks op de planning? Plan dan voor jezelf iets leuks om naar uit te kijken; dit motiveert je vaak ook alleen maar meer. Go for it and stay optimistic!

Liefsje,

LisaGeef een reactie