Vieze, vuile veganist!

Vegetariers zijn zooo 2012! Tegenwoordig moet je veganist zijn om er bij te horen. Als veganist eet je 100% natuurlijke producten en dus 0% dierlijke producten. Geen vlees, geen eieren, geen zuivel, geen producten met gelatine; volledig plantaardig/natuurlijk everything

Om maar even duidelijk te zijn, dit wordt absoluut geen haatblog naar alle veganisten in de wereld. In tegendeel. Ik ben mega fan van veganisten en heb onwijs veel respect voor ze. Ik had de eerste maanden van mijn poging-tot-vega-eten al moeite met het laten staan van bepaalde vleesgerechten. Of ik moeite heb gehad met bacon en lekkere sappige gehaktballen? Nee, dat viel dus echt reuze mee. Ik was wel bang voor de winter. Want; stamppot met rookworst, maar ook dit ging helemaal prima en ik was best een beetje trots op mij.

Veganistisch eten leek mij een logische volgende stap, maar toch is er iets wat mij tegenhoudt. Veganistisch eten betekent bijvoorbeeld dat ik nooit meer een lekker gebakken eitje kan eten, nooit meer een glas (gewone) melk kan drinken en nooit meer snoepjes (met gelatine) kan eten. Ik eet bijna nooit ei, drink vrijwel nooit gewone melk(want, lactose) en ik eet eigenlijk nooit snoep, maar toch. Iets houdt mij tegen.

Als veganist in een klein dorpje heb je het volgens mij heel zwaar. Ergens gaan lunchen zou al een mission impossible zijn en boodschappen doen is als vega al best een opgave. Ik kijk bij veel restaurantjes al meteen naar de vega gerechten op de kaart. Ik verbaas me er bijna elke keer weer over dat er eigenlijk maar belachelijk weinig vega gerechten beschikbaar zijn. Vaak heb je voor elke gang de keus uit twee soorten gerechten. Probleem nummer 1 is dat deze gerechten vrijwel altijd champignons (of iets wat erop lijkt) bevatten en ik heb een gruwelijke hekel aan champignons. Probleem 2 is dat de dingen die ik nog wel eet (denk aan kip) bijna altijd vergezeld worden door een laagje spek of bacon. Hmm, toch jammer.

Maar nog even terug naar het veganistisch eten. Ik zag een tijdje terug een filmpje over gelatine. Wat is gelatine nu eigenlijk en waar komt het vandaan? Ik moest serieus bijna overgeven toen ik het filmpje zag en wilde alle gelatine spontaan uit mijn leven verbannen. Nog best wel ingewikkeld, maar volgens mij ben ik redelijk goed op weg. Sommige mensen vinden het raar, want ja dat varken wordt toch wel gedood etc, etc, etc. Ja, je hebt gelijk, maar het gaat erom dat ík er zelf niet aan mee werk en dat ík het niet eet. Ik vind het gewoon een ranzig idee dat er spul in mijn snoepje zit waar ik echt van gruwel.

The Green Happiness heeft de vega-hype de laatste maanden flink aangewakkerd. Ontzettend veel mensen besluiten om veganistisch te gaan eten, maar tegelijkertijd is er ook veel kritiek op de twee dames achter deze ‘groene hype’. En ergens begrijp ik die kritiek best wel. Tijdens een uitzending van RTL Late Night zei één van deze dames dat een ei de menstruatie van een kip is. Toen ze dit zei dacht ik meteen; wat zeg jij nu voor iets ontzettend doms. Ik ben dol op eieren en zelfs na deze uitspraak eet ik nog met veel liefde mijn wekelijkse roereitjes. Heel veel veganisten moeten extra supplementen slikken om genoeg vitamines en dergelijke binnen te krijgen. Persoonlijk haal ik deze vitamines liever gewoon uit eten. Kip, ei, vis; maar ja, het echte vlees laat ik tegenwoordig ook liever staan.

Ik stel niet uit dat ik ooit veganist zal worden, maar ik verwacht het eerlijk gezegd niet. Ik ben té gehecht aan een broodje kip en heb de voedingsstoffen echt wel nodig. Sorry, Green Happiness, maar die ‘groene’ vervangers kunnen mij echt geen voldoening geven. Vega? Ja! Vegan? Voor nu? Nee. Onwaarschijnlijk veel respect voor alle vega’s en vegans? 100% JA!

Liefsje,

LisaGeef een reactie