5 tips voor meer structuur in je leven

5 tips voor meer structuur in je leven

Je zou haast kunnen zeggen dat structuur mijn middle name is. Op de middelbare school was ik absoluut geen heldin als het ging om structuur, maar sinds ik op het hbo zit heb ik het met beide armen omarmd. Ik krijg veel vragen hoe ik zo gestructureerd kan zijn en wat ik hier allemaal voor doe. Daarom zet ik vandaag mijn 5 beste tips op een rij!

Structuur is iets wat je bijna niet kunt missen in het leven. Sommige mensen zijn onwijs gehecht aan structuur en anderen weer totaal niet. Ik ben echt heel erg gehecht aan structuur en kan me er onwijs aan irriteren als ik een week zonder structuur heb. Af en toe vind ik het prima om even geen structuur toe te passen; op vakantie bijvoorbeeld; dan wil ik gewoon lekker doen en laten waar ik zin in heb.

De afgelopen jaren heb ik zelf het één en ander geleerd op het gebied van structuur en wie weet kan ik jou vandaag ook nog wat tips geven.

  1. Lijstjes maken; nummer 1 is misschien wel één van de belangrijkste onderdelen van structuur. Ik maak bijna elke week of soms zelfs elke dag een lijstje met wat er die dag moet gebeuren. Op die manier krijg ik alles op een rijtje, letterlijk. Zo ben ik niet de hele dag aan het malen in mijn hoofd wat er ook alweer moest gebeuren. Als ik ergens niet aan toekom, dan schuif ik het door naar het volgende lijstje. Ideaal!
  2. Creëer een ritme; elke dag ‘ongeveer’ hetzelfde doen is heel erg goed voor structuur in je leven. Begin bijvoorbeeld met elke (werk)dag dezelfde tijd opstaan. Zet je wekker om 8 uur, maak een lekker ontbijtje en schrijf je to do lijstje terwijl je ontbijt. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en je zult zien dat je al snel meer structuur krijgt door dit ritme.
  3. Relax; hard werken is (soms) gewoon nodig, maar relaxen is echt heel belangrijk voor een goede structuur. Ik probeer altijd leuke dingen te plannen na een periode van hard werken. Op die manier kun je uitkijken naar deze dingen en werk je vaak gemotiveerder aan je lijstje.
  4. Agenda bijhouden; ik was vroeger echt een sucker voor die leuke schoolagenda’s, maar ik schreef er dus echt nooit iets nuttigs in. Huiswerk ‘vergat’ ik vaak op te schrijven en afspraken (probeerde) ik te onthouden in mijn hoofd. Ik ben zelden iets vergeten, maar het geeft zó veel meer rust wanneer je alles netjes bijhoudt in een agenda. Zo twijfel je nooit of je iets bent vergeten en kun je alles prima bijhouden.
  5. Op een vaste plek werken; ik vind het heel fijn om aan de keukentafel te werken. Hier is het lekker licht, heb ik overzicht, maar vaak is het hier ook rustig. Ik moet zeggen dat ik ook echt prima buiten de deur kan werken. Ergens in een koffietentje met mijn Macbook en gratis wifi is ook echt prima te doen. Toch merk ik dat het fijn is wanneer je een vaste plek hebt waar je werkt. Wanneer je elke dag aan deze plek gaat werken kun je hierdoor ook weer ritme en regelmaat creëeren, super fijn!

Welke tips ga jij zeker eens toepassen? Ik ben benieuwd!

Liefsje,

LisaGeef een reactie