Van jezelf houden… | Gastblog Kyra

Van jezelf houden… | Gastblog Kyra

Ik hoorde laatst deze zin: “Echte liefde, het is allemaal een illusie”. Maar is van jezelf houden dan ook een illusie? Vaak zie ik jonge meiden die problemen hebben met zichzelf, wat ik zelf ook een poosje heb gehad, maar ik merk dat zelfs ouderen dit ook hebben. Vandaag gaan we dieper in op dit onderwerp. Ik hoop dat jullie dit net zo interessant vinden als ik!

Goed. Van jezelf houden is de basis van een gelukkig en positief leven. Want hoe kun je oprecht van iemand houden als je niet van jezelf houdt? Deze vraag kreeg ook ik vaak te horen en hier ben ik over na gaan denken. Ik ben het daar namelijk helemaal niet mee eens. Dus ging ik op onderzoek uit; en wat bleek? Als je om jezelf geeft, kun je ook gemakkelijker om een ander geven. Als je niet om jezelf geeft is het bijvoorbeeld heel erg lastig om complimentjes en liefde van een ander te ontvangen. Dit merkt de ander. Dus als je jezelf niets waard vindt, dan straal je dat uit en dan vinden anderen jou ook minder interessant. Ik was bijvoorbeeld een poos geleden heel erg onzeker over mezelf. Dit straalde ik uit en de mensen om mij heen merkte dit op.

Van jezelf houden is dus belangrijk; dat staat voor op. Maar hoe doe je dat? Want het is niet zo dat je een lichtknopje om kan zetten: ‘zo, nu hou ik van mezelf’. Nee, ging het maar zo makkelijk. Het is moeilijk en het duurt lang. Maar als je er eenmaal bent, dan merk je dat ook. En ja, jongens zijn nou eenmaal meer geïnteresseerd in meiden die wat zelfverzekerder zijn!

Accepteer je flaws. Dat is zo belangrijk. Je bent niet perfect, niemand is dat en niemand zal dat ooit zijn. Ik heb bijvoorbeeld geen perfecte huid, ik heb geen perfect afgetrainde buik, ik geen Doutzen Kroes benen (I wish), maar dat heb ik allemaal geaccepteerd. Stop met negatief over jezelf te zijn. Iedereen heeft wel is een bad hair day, iedereen heeft wel eens een puistje. Door jezelf naar beneden te halen ga je alleen nog maar negatiever over jezelf denken. Vertrouwen in jezelf hebben is ook erg belangrijk. Het is mogelijk om dingen op eigen kracht te veranderen. Denk eens na over wat je wenst in jouw leven. Concentreer je nu op het gevoel wat dat je geeft. Dat is het gevoel wat je nodig hebt. Als je steeds het gevoel hebt dat je iets moet bewijzen tegenover een ander , dat je bijvoorbeeld wel goed genoeg bent, dan ben je jezelf aan het overtuigen. Geloof in je zelf, vertrouw op jezelf en je hoeft je nooit meer te bewijzen tegenover wie dan ook. En ja, dit klinkt veel makkelijker dan dat het is. Ik zit nu wel heel wijs dit artikel te schrijven, maar zelf ben ik er ook nog niet helemaal. Misschien zelfs wel helemaal niet, maar ik heb stappen gemaakt als ik terug kijk op het verleden, en dat is belangrijk!

Misschien heb je in het verleden fouten gemaakt. Fouten waarbij je jezelf de schuld van geeft en fouten waarvan je nog steeds last hebt. Er is iemand in mijn familie overleden en zijn ouders gaven hier een ander familielid de schuld van. Terwijl hij het helemaal aan zichzelf te danken had. Van dit soort onterechte beschuldigingen kun je je ook vreselijk gaan voelen. Hier kun je je behoorlijk onzeker en minderwaardig door gaan voelen. Dit is helemaal niet nodig! Iedereen maakt fouten, en dat is volkomen menselijk.

Zeg sorry als dat nodig is, onthoudt het voor de volgende keer en ga verder met je leven leven zoals jij dat wilt. Gelukkig zijn is een keuze. Niks kan je gelukkig maken, je kunt alleen maar gelukkig zijn. Je hoeft niet te wachten om in de toekomst gelukkig te zijn, je kunt ook nu je geluksmomentjes pakken en er eventjes van genieten. Er is altijd iets in je leven om dankbaar voor te zijn. Het regent? Ja, dat is vervelend. Maar het is toch wel heel fijn om met een warme chocolademelk voor de tv te zitten. Aan het verleden kun je niks veranderen, maar door dankbaar te zijn voor waar het je uiteindelijk brengt, wordt het geen last maar een zegen, ongeacht wat voor vreselijke dingen er gebeurd zijn.

En dan het laatste puntje. Ben jij net zoals ik? Ben jij pas gelukkig als de mensen van wie jij houdt gelukkig zijn? Zorg er dan voor dat jij in de eerste plaats gelukkig bent. Als jij gelukkig bent ben je een voorbeeld voor anderen. Maak van je eigen geluk prioriteit nummer één en de rest volgt je wel. Lachen en plezier hebben zijn de basis voorwaarden voor een gelukkig en gezond leven.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden en er hopelijk iets van geleerd hebben!

Liefs, Kyra.


Kyra is 15 jaar oud. Ze is een vrolijke, sociale en zorgzame meid, maar ook stronteigenwijs en koppig. Ze heeft zelf ook een poos een blog gehad, alleen heeft ze die verwijderd omdat ze veel haat reacties kreeg. Ze zit er nu wel sterk aan te denken om weer een eigen blog te beginnen, alleen moet ze het dan wel volhouden! Kyra zit nu in de periode van haar eindexamen, dus daar is ze ook super druk mee.


Geef een reactie