Waarom ik niet 100% vegetarisch eet…

Waarom ik niet 100% vegetarisch eet…

De laatste maanden ben ik best wel fanatiek op het gebied van vlees en de vleesindustrie. Ik laat mijn mening graag horen en ben mij er veel meer in gaan verdiepen dan een paar jaar geleden. Ik probeer zoveel mogelijk vegetarisch en veganistisch te eten, maar niet helemaal. De rede dat ik dit niet doe?

Voor mij is het heel erg moeilijk om 100% veganistisch/vegetarisch te eten. Als ik mijzelf vergelijk met een jaar geleden is er echt al zo enorm veel veranderd. Ik at elke dag wel vlees, was dol op barbecuen (met veel vlees) en at gerust een frikandel speciaal, of twee. Dit veranderde allemaal toen ik een barbecue van mijn oude werk had. Ik zag al die stukken rauw vlees naast elkaar liggen en werd er helemaal misselijk van. Ik ging mijzelf meer verdiepen in vlees, maar ook vooral in de vleesindustrie. Ik keek documentaires als Cowspiracy en schrok me helemaal kapot. Ik had totaal niet door hoe erg het was en ik verbande direct al het vlees uit mijn leven.

Tegenwoordig probeer ik vooral heel bewust om te gaan met vlees (en vis). Ik eet geen varken, geen rundvlees en zo min mogelijk kip en vis. Ik vind kip en vis vooral heel erg lekker, dus deze twee kán en wíl ik ook niet volledig uit mijn leven verbannen. Toch eet ik zo’n 90% van de week vegetarisch en al het vlees/vis wat ik eet, eet ik tijdens het avondeten. Veel mensen vinden het maar dom dat ik niet gewoon 100% vegetarisch of veganistisch eet en zeggen dat het geen nut heeft hoe ik nu eet. Ik ben het daar niet mee eens. Alle beetjes helpen en volgens mij is 90% vegetarisch eten toch echt wel heel veel beter dan 0% vegetarisch eten.

Af en toe heb ik gewoon ontzettend veel zin in een broodje kip. Ik probeer er nu vooral op te letten dat ik biologisch vlees koop en dat ik het bij een supermarkt koop waarvan ik zeker weet dat het goed zit. Ik gebruik vrijwel geen melkproducten, want die vervang ik allemaal voor plantaardige producten. Ik vind soja melk trouwens ook veel lekkerder dan gewone melk. Dus dat is ook niet zo moeilijk voor mij.

Voor mij was deze stap ook niet heel erg heftig, want ik vond heel veel soorten vlees niet eens lekker. Van spareribs krijg ik echt de rillingen en wat is er in hemelsnaam lekker aan varkenshaas? Nee, hier ben ik nooit echt gelukkig van geworden. Geef mij maar een lekkere groenteburger, die vleesvervangers vind ik namelijk ook niet altijd even top.

Als we nu allemaal eens zouden minderen met het eten van vlees en vis, dan zou dat al een hele verbetering zijn. Als je nog niet overtuigt bent raad ik je aan de documentaire Cowspiracy te kijken. Het is echt een schokkende documentaire, maar tegelijkertijd ook een documentaire die zorgt voor realisatie en besef. Ik denk dat dát namelijk hetgeen is wat sommige mensen nog niet helemaal hebben. Anyway, het is nu niet zo dat ik iedereen wil aansporen om vegetarisch te eten, maar probeer je vleesgebruik in ieder geval eens te halveren. Dat zou al een hele stap vooruit zijn.

Liefsje,

Lisa2 gedachten over “Waarom ik niet 100% vegetarisch eet…”

  • Hee lieve Lisa,
    Wat een goed artikel, net als jou ben ik ook ”Flexitarier”
    Het zou al zoveel helpen als iedereen zou beseffen wat er eigenlijk gebeurd, ipv naar links kijken als ze een voorgevormd pakje uit de supermarkt meenemen. Ik vind het zelf ook niet prettig om vlees te eten, vaak krijg ik er een nare gedachte bij. Niet alleen voor de dieren, ook van de massaproductie en ook van het opwarmen van de aarde. Als iedereen een stukje minder vlees zou nemen zouden er minder dieren hoeven worden doodgemaakt, word de massa industrie minder, en zou de opwarming van de aarde verminderen, minder bossen worden gekapt en minder water worden verspilt. Ik vind soja, haver of rijsten melk ook veel lekkerder, net als falafel en een groenten burger. Wel eet ik nog vis, dit vind ik echt heel moeilijk om niet te eten, niet elke dag, wel bewust. Terwijl visvangst ook veel verwoest, maar dat vind ik wel nog lastig. Wist je trouwens dat Biologisch, niet altijd beter is voor de dieren? Vaak is het beter voor de mensen die het vlees eten, het is gezonder vlees. Soms hebben de dieren iets meer ruimte, maar vaak als ze ziek zijn krijgen ze geen pijnstilling of antibiotica terwijl ze dat op dat moment wel goed kunnen gebruiken. Bij vlees met het EKO keurmerk, is het wel milieu bewuster. Heb jij nog tips?
    Liefs Janneke Charlotte

    • Wat een mooie reactie, Janneke Charlotte! Ik ben het helemaal met je eens; een klein beetje bewustzijn kan volgens mij al een groot verschil maken. Ik vind het heel lastig om vlees te ”kiezen” wanneer ik dit wil eten. Biologisch is vaak helemaal niet per se ook gezonder en dit kan heel erg verwarrend zijn. Op de website van Wakker Dier heb ik al wel veel informatie op kunnen doen en weet ik in ieder geval welke supermarkten ik moet vermijden i.v.m de bekende plofkip. 😉 Alle beetjes helpen, daar ben ik van overtuigd!

Geef een reactie