Waarom wandelen zo ontzettend tof is…

Waarom wandelen zo ontzettend tof is…

Sinds een paar maanden ben ik echt super verslaafd aan wandelen. Ik maak minstens drie keer per week een wandeling van ongeveer 1.5 uur en het liefst ga ik elke dag lekker een eindje lopen. Ik had het nooit verwacht, maar ik ben verslaafd aan wandelen. Het is gewoon zo leuk en totaal niet suf! In deze blog vertel ik je waarom wandelen zo tof is!

Bij het woord ‘sporten’ denk je al snel aan hardlopen, krachttraining of welke (heftige) vorm van inspanning dan ook. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet meteen aan wandelen zou denken, maar dat is tegenwoordig wel heel erg anders. De laatste maanden wandel ik echt bijna elke dag en ik vind het fantastisch.

Ik was nooit zo’n wandelaar, maar wel echt een hardloper. Heel goed hardlopen heb ik nooit gekund, maar er was een periode waar ik toch echt een 10K in één keer kon lopen. De laatste maanden ging het hardlopen veel beroerder en ik kreeg steeds meer pijnklachten tijdens het rennen. Op die manier was de lol er wel heel snel vanaf bij mij en besloot ik om het hardlopen even te laten vallen. Ik begon met wandelen; en dan niet met langzaamtempowandelen (haha), maar gewoon met een lekker tempo van zo’n 6/6.5 km gemiddeld.

Maar waarom is wandelen zo tof dan?

1. Je hoeft je er niet per se voor om te kleden. Je hoeft alleen maar (speciale) schoenen aan te doen en je bent klaar om te gaan. Ik vind het namelijk vreselijk met andere sporten; je moet je eerst helemaal in een sporttenue hijsen voordat je kunt gaan.

2. Het is de perfecte manier om je hoofd leeg te maken. Even lekker naar buiten is gewoon heel erg goed voor je lichaam én geest. Het kan op een drukke dag gewoon even heel goed te zijn om je koppie leeg te maken en even te relaxen. Ik krijg ook vaak de beste ideeën tijdens een wandeltocht; dus dat is ook nog eens mooi meegenomen!

3. Wandelen is mega gezond. Bijna alle sporten zijn goed voor je, maar wandelen is ook gewoon hartstikke goed voor je. Zo versterkt het de spieren en botten, verlaagt wandelen je bloeddruk en cholestrolgehalte, werkt het tegen stress en depressies en nog veel meer. Kortom, wandelen kan totaal geen kwaad en maakt je juist hartstikke gezond.

4. Wandelen is geen blessuregevoelige sport. Natuurlijk blijft de kans op blessures altijd bestaan, maar met wandelen is de kans heel erg klein. Je maakt geen zwaar belastende bewegingen en daarom kun je wandelen dus ook bijna altijd doen. Ik kreeg zelf met hardlopen op een gegeven moment heel erge knie klachten en daarom besloot ik wat vaker te gaan wandelen.

5. Wandelen kan áltijd en overal! Op mijn oude werk bij het Dolfinarium haalde ik altijd al wel zo’n 16,000 stappen per dag. Maar wandelen kan ook als je een zittende baan hebt. Mijn fitbit motiveert mij om elk uur zo’n 250 stappen te zetten. Het klinkt weinig, maar als je dit gedurende je (kantoor)dag doet heb je toch al snel zo’n 2000 stappen gezet. Probeer elk uur even in beweging te komen en maak een kleine wandeling; het beste is nog wanneer je dit in de buitenlucht doet.

Nou, do i need to say more? Wandelen is leuk én gezond. Trek dus eens wat vaker de wandelschoenen aan en kies eens vaker voor een stevige wandeling in de buitenlucht, want dat is stiekem toch ook veel lekkerder dan een zwetende work out in een stinkende, muffe sportschool? 😉

Liefsje,

LisaGeef een reactie