Wanneer ga je eens iets doen met je leven?

Wanneer ga je eens iets doen met je leven?

Hemeltjelief, wat een bizarre titel heeft deze blog. Toch is dit een vraag die ik regelmatig hoor. Wanneer ga je eens iets doen met je leven, klinkt als een beledigende opmerking en zo voelt het eigenlijk ook wel. Hoe ga ik hier mee om?

Als je bent afgestudeerd verwachten mensen dat je iets ”nuttigs” gaat doen met je leven. Ze verwachten dat je binnen nu en heel snel een baan hebt gevonden in het gebied waarin je bent afgestudeerd. Op LinkedIn zie ik het vrij vaak voorbij komen. Oud-klasgenootjes van de middelbare school die net hun opleiding hebben afgerond en vrijwel meteen een (vaste) baan aan de haak slaan. Ik heb dat niet. Jammer? Nee, man. Blij mee!

Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken om nu bij een bedrijf te gaan werken wat aansluit op mijn studie. Ik moet er niet aan denken om de ”vastigheid” te hebben van een baan. ”Gefeliciteerd, hier heb je een contract voor een paar jaar.” Ik denk namelijk dat als je dit eenmaal hebt, dat je nooit meer iets anders doet.

Ik loop al jaren rond met het idee dat ik een wereldreis wil maken, maar ja, dit is natuurlijk niet zomaar voor iedereen weggelegd. Het kost een hoop geld en tijd en je moet ook maar eens iemand zien te vinden die met je mee wilt gaan. Nee, ik wil liever niet alleen na alle horror verhalen die ik heb gelezen of gehoord. Anyway, ik zou heel graag meer van de wereld willen zien, maar tegelijkertijd wil ik ook iets goeds doen en iets toevoegen aan de wereld. Vrijwilligerswerk tijdens mijn wereldreis zou daarom zeker geen slechte optie zijn, wie weet, ooit. 😉

Wat ik op dit moment het allerbelangrijkste vind is dat ik dingen doe die ik leuk vind. Dingen waar ik echt achtersta. Het leven is namelijk veel te kort om werk te doen wat ik niet leuk vind. Ik ben nu nog jong, heb de vrijheid om te gaan en staan waar ik maar wil en dat is volgens mij een enorme zegen!

Een nieuwe, leerzame ervaring in Portugal, een paar weken werken in Bulgarije en nu weer in Nederland. Wat mijn volgende avontuur gaat worden weet ik nog niet helemaal. Ik heb een aantal opties open staan en ga eens goed nadenken wat ik nu wil gaan doen. Ik wil er ook weer niet te lang over nadenken; want als iets toch niet zo leuk blijkt te zijn als dat ik had gehoopt? Jammer dan.

Op dit moment ligt de wereld voor mij open. Ik heb ontzettend veel mooie opties en kansen binnen het bedrijf waar ik nu werk. Ik hoef mij in ieder geval niet druk te maken over het hebben van werk, want als ik wil kan ik het hele jaar door voor dit bedrijf on the go zijn. Toch best een fijn idee, hè!

Ik hoor mensen zo vaak zeggen ”Oh, had ik maar dit gedaan.” of ”Had ik maar dat gedaan.”. Ik zeg altijd maar zo; liever spijt van iets wat ik wél heb gedaan, dan spijt hebben van iets wat ik níet heb gedaan. Elke nieuwe ervaring die je aangaat is spannend en het zit niet altijd mee, maar elke ervaring is er weer eentje om mee te nemen en elke ervaring is er weer eentje waar je van kunt leren.

Dus ja, wanneer ga ik iets doen met mijn leven? Ik zit er middenin! Ik wil alles eruit halen wat erin zit en wie weet heb ik over tien jaar nog steeds geen vaste baan. Op dit moment kan ik mij daar absoluut geen zorgen over maken; ik wil genieten en gelukkig zijn en waar dat is, op welke manier en met welke baan? Dat kan elke maand weer verschillend zijn en dat vind ik helemaal prima.

Whatever you decide to do, make sure it makes you happy!

Liefsje,

LisaGeef een reactie