23 dingen die ik het afgelopen jaar geleerd heb

23 dingen die ik het afgelopen jaar geleerd heb

Vandaag mag ik (alweer) 23 kaarsjes uitblazen; ik vind het allemaal wel heel erg snel gaan. Stiekem voel ik mij soms al oud, dus ja mam, ik weet hoe jij je soms voelt. 😉 Het afgelopen jaar heb ik weer een hoop dingen geleerd die ik graag met jou wil delen.

1. Geen dingen doen waar je ongelukkig van wordt; misschien wel de belangrijkste les van het afgelopen jaar. Misschien heb je mijn blog over mijn ”misstap” in Portugal/Spanje wel gelezen. Ik was daar diep ongelukkig, maar vond het best moeilijk om dit toe te geven. Toch ben ik, nog steeds, enorm blij en trots met deze keuze!

2. Afstuderen is leuk en niet leuk tegelijk; mijn afstudeerproject was mijn kindje, want ik ging aan de slag met mijn eigen blog. Ik heb genoten van het werken en ontwikkelen van mijn blog, maar de begeleiding van school zorgde vaak voor heel wat slapeloze nachten; niet chill.

3. Maak je niet te druk om andermans mening; dit doe ik tegenwoordig al veel minder, maar ik blijf het toch lastig vinden. Tegenwoordig probeer ik wat vaker egoïstisch te denken, want wat maakt het nu uit hoe iemand anders erover denkt?

4. Familie is alles; en daar bedoel ik vooral mijn lieve papa, mama en broertje mee. Ik heb ze het afgelopen jaar hard nodig gehad en ik ben ze enorm dankbaar voor alle steun die ik van ze heb gekregen.

5. Het gaat niet altijd zoals je verwacht; ik had verwacht dat ik de tijd van mijn leven ging hebben in Portugal en Spanje, maar dit bleek totaal het tegenovergestelde te zijn. Daarom probeer ik nu wat minder hoge verwachtingen te hebben van bepaalde gebeurtenissen, zodat het (hopelijk) alleen maar mee kan vallen.

6. Het is helemaal niet erg als dingen niet gaan zoals je had gehoopt/verwacht; hier leer je, althans in mijn geval, alleen maar van. Het leven is niet alleen maar leuk en soms loopt het allemaal net iets anders. Geen zorgen, want hoe saai zou het leven eigenlijk zijn als je alles kon voorspellen?

7. Ik ben een echt natuurmeisje; ik kan steeds meer genieten van de natuur en ga het liefst een paar keer per week een uur of twee wandelen in het bos. Laatst zei iemand tegen mij; ”Ja maar Lisa, ik zie jou echt wel in Amsterdam wonen! Jij bent echt geen dorpsmeisje!” Well, ik denk dat ik toch echt wel een dorpsmeisje ben. Overdag lekker een dagje spenderen in de grote stad, maar ’s avonds weer safe home in een klein, knus dorp.

8. Luisteren naar je lichaam; dat heb ik het afgelopen jaar best veel moeten doen. Helaas loop ik op dit moment nog steeds met onverklaarbare klachten en ik hoop dat ik er snel van af ben, maar luisteren naar je lichaam en rust nemen wanneer je voelt dat je dit nodig hebt kan al een hoop schelen.

9. Je komt er waarschijnlijk nooit achter wat je wilt doen; naar het buitenland als reisleidster, naar het buitenland als kids entertainer, een tijdelijk bijbaantje in een kledingzaak en dan nu toch maar een poging doen om als stewardess te gaan werken. Ik denk dat ik de komende 20 jaar nog tientallen verschillende beroepen zal gaan uitvoeren.

10. Het is niet erg om heel veel dingen leuk te vinden; ik heb het afgelopen jaar namelijk zo veel verschillende dingen gedaan en hier heb ik alleen maar super veel van geleerd! Waarom zou je voor één ding kiezen, als je er ook tien kunt doen? Een vaste baan kan altijd nog; tijd zat. 🙂

11. Op je 22ste (of zoals nu 23ste) nog thuiswonen is niet erg; zolang het maar van beide partijen goed gaat en er geen problemen zijn. Ik heb het prima naar mijn zin thuis en vind het absoluut geen ramp om nog thuis te wonen. Ik snap dat het in sommige situaties niet mogelijk is, maar om het nu raar te noemen? Waarom?

12. Niemand is perfect; dus stop met jezelf vergelijken met anderen. Social media is al helemaal een bitch en laat vaak een onrealistisch beeld zien van de wereld.

13. Reizen is één van mijn allergrootste passies; ik zou zó graag Floortje Dessing 2.0 willen worden. De combinatie van reizen en journalistiek, dus hier verslagen van maken, lijkt mij geweldig. Hopelijk kan ik deze droom ooit nog eens vervullen. Voor nu weet ik in ieder geval dat ik nog een hoop reizen wil maken.

14. Probeer elke dag positief af te sluiten; ik probeer elke dag zo leuk mogelijk te maken, maar dit lukt niet altijd. Daarom probeer ik wel elke dag zo positief en optimistisch mogelijk af te sluiten. Het kan al helpen door een aflevering van mijn lievelingsserie te kijken voor het slapen gaan.

15. Wandelen is het nieuwe hardlopen; ik heb een hekel aan hardlopen, want ik krijg om de haverklap blessures. Qua conditie kan ik met gemak een 5km, of nog verder, lopen, maar mijn scheenbeen en soms ook knieën laten mij in de steek. Wandelen is niet blessuregevoelig, je kunt het bijna altijd en overal doen en het is ook nog eens goed voor je.

16. Vloggen is moeilijk; ik word er enorm ijdel en onzeker van omdat je continu naar jezelf aan het kijken bent. Gelukkig kon ik dit na een paar maanden toch loslaten, maar het blijft moeilijk.

17. Single zijn is heerlijk; weer een jaar voorbij zonder een (serieuze) man in mijn leven en ik vind het prima. Jammer dat ik vanuit mijn omgeving soms toch rare reacties blijf krijgen hierover. Misschien is het tijd om hier voor eens en voor altijd een einde aan te maken; binnenkort een nieuwe blog hierover. 🙂

18. Je kunt niet met iedereen vrienden zijn/worden; in Portugal, Spanje en Bulgarije moest ik weer opnieuw vrienden maken en dit lukt niet altijd. Hoe graag je het soms ook wilt; sommige mensen zijn nu eenmaal niet geschikt om een vriend of vriendin van je te worden en dat is ook helemaal niet erg! Gelukkig heb ik ook genoeg vriendschappen mogen sluiten en heb ik mensen leren kennen die ik nooit meer vergeet.

19. Er goed uit zien heeft vooral te maken met jezelf goed voelen; ik kan mij denk ik altijd wel druk maken over hoe ik eruit zie. Een paar jaar geleden ben ik bijna 20 kilo afgevallen en het afgelopen jaar ben ik ook weer zo’n 4 kilo kwijtgeraakt, maar gaat het daar wel om? Lekker in je vel zitten is veel belangrijker dan er ook zo uit zien, maar bij mij gaan die twee eigenlijk samen.

20. Ik kan enorm zuinig leven; ik kwam een paar maanden zonder werk te zitten, omdat ik nu tussen twee banen in zit. Geen werk betekent automatisch geen geld, maar ik heb de afgelopen maanden gemerkt en geleerd dat ik heel zuinig kan leven. Ik ben wel iemand die graag geld uitgeeft, maar ik kan blijkbaar dus ook prima met minder!

21. Je moet het zelf doen; keuzes maken, uitdagingen aangaan; iedereen kan je daar in adviseren, maar je bent zelf degene die het moet doen en die er voor moet gaan. Ik vind de mening van familie soms best belangrijk en toch probeer ik daar niet teveel rekening mee te houden. Je leeft maar één keer en je moet keuzes maken waar jij 100% achterstaat.

22. Je blijft waarschijnlijk voor de rest van je leven een twijfelaar; en daar is niks mis mee. Zolang je maar niet te lang in dezelfde twijfel blijft hangen. Weet je niet zeker of je iets wel of niet moet doen? Ik doe het dan liever wel, want ik krijg liever spijt van iets wat ik wel heb gedaan, dan spijt van iets wat ik niet heb gedaan.

23. Geniet van het leven! Op dit moment ben ik nog gezond en ik zie veel te vaak mensen om mijn heen die niet meer kunnen genieten van het leven. Tegenslagen zijn kut, maar laat het je leven niet te veel beïnvloeden. Ga een keer extra op vakantie, koop die leuke jas, zet die tattoo die je al zo lang wilt, ga een keer in je eentje op reis en doe de dingen die je zo graag zou willen doen!

You only live once, so you better make the most out of every single day.

Liefsje,

LisaGeef een reactie